Kde sa vzali mušličky na goralských klobúkoch?

Už zopár rokov ma máta myšlienka, kde sa vzali ulity exotických mäkkýšov na goralských klobúkoch. Ide len o ozdobu alebo majú dokonca nejaký magický význam?

Po neúspešnom pátraní v literatúre som nakoniec napísal jeden zúfalý list do Ústavu etnológie špecialistovi na kroje, ale ten mi odpísal, že ľutuje, ale nikdy sa týmto problémom nezaoberal.

Zostalo teda už len pátranie na internete. Jediné konkrétnejšie informácie som našiel na tejto poľskej stránke.

Dočítal som sa tam, že mušličky sú jednoducho ozdoba, pretože sú belavé a lesklé, preto dobre kontrastujú s čiernym klobúkom. Predtým vraj nosili gorali na klobúku len remienok alebo iné ozdoby (nešpecifikuje sa). Poľskí gorali nazývajú ulity porcelánovcov „kostki“ a vozili si ich z oblasti Jadranského mora. Gorali tu v minulosti predávali plátno na lodné plachty Turkom a dostávali zaň ulity porcelánovcov. Pri kúpe alebo výmene ulitiek platila nepriama úmera – čím boli menšie, tým boli drahšie. Na goralských klobúkoch sa ocitali najmä ulity porcelánocov peňažných (Cypraea moneta), ktoré sa dovážali do mediteránnych krajín z Červeného mora alebo oblasti Indopacifiku (v tom prípade mohlo ísť aj o druhy Cypraea eburnea alebo Cypraea annulus, ktoré sa tiež používali kedysi ako platidlo). Obchodníci s mušličkami ich brúsili na kameňoch tak, aby vyrovnali vypuklú „chrbotvú“ časť ulity a zároveň vytvorili otvory, cez ktoré sa dala prevliecť šnúrka (väčšinou červená vlnená) alebo sa ulitky našívali na čierny alebo červený kožený remienok. Mladí, ešte nescestovaní gorali, používali miesto ulitiek napríklad retiazky. Dnes sa pravé ulity niekedy nahrádzajú nechutnými plastovými replikami, samozrejme na suvenírových klobúkoch je to bežná vec.

zdroj: https://cejka.blog.sme.sk/c/167356/Kde-sa-vzali-muslicky-na-goralskych-klobukoch.html