VYSOKÉ TATRY 221. VÝROČIE NARODENIA JÁNA JURAJA RAINERA

Pred 221 rokmi 3. apríla 1800 sa narodil Ján Juraj Rainer (+23. február 1872).
Úspešný podnikateľ a priekopník turistiky v oblasti cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách. Vybudoval prvú tatranskú turistickú chatu, ktorá sa na jeho počesť volá Rainerova chata.
Rainerova chata sa nachádza na Starolesnianskej poľane vo Vysokých Tatrách, približne 25 minút pešou chôdzou od Hrebienka alebo Zamkovského chaty.
V roku 1863 na Starolesnianskej poľane v ústí Veľkej Studenej doliny nájomca Starého Smokovca Ján Juraj Rainer dal postaviť chatu. Rainerovci boli mimoriadne obľúbení, čo dosvedčujú záznamy návštevníkov v pamätných knihách najstaršej tatranskej osady. Najnáročnejším turistom odporúčali výstupy na Slavkovský štít. No najpopulárnejším bol výstup na Lomnický štít.
Aby svojim hosťom uľahčili výlety do Studených dolín a výstupy na Lomnický štít, postavili kamennú jednopriestorovú chatku, v ktorej mohli turisti zdarma prenocovať. Vodcovskú službu klientele vykonával sám Ján Juraj Rainer, učiteľ Jakub Lux a mlynický hájnik Ján Hronec, ktorý bol do roku 1865 na Lomnickom štíte 112 – krát. Táto chatka bola prvá na južnej strane Vysokých Tatier a slúžila aj záujemcom o veľmi populárny Obrovský vodopád a o ďalšie vodopády Studeného potoka.
Neskoršie neďaleko Rainerky postavili väčšiu chatu Kamzík. Rainerova chata sa stala pobočkou chaty Kamzík a slúžila ako nocľaháreň pre nosičov a horských vodcov., neskoršie ako sklad paliva a garáž.
Kamenná chatka časom schátrala a ostala opustená.
Koncom roka 1997 PhDr. Peter Petras učiteľ a vysokohorský nosič vo Vysokých Tatrách rodák z Kežmarku sa podujal Rainerovu chatu zrekonštruovať.
O rok bola chata otvorená a sprístupnená verejnosti. Bolo to v 135. výročí jej postavenia. a dodnes slúži turistom.
Chatár Peter Petras zachoval slávu, česť a dušu Rainerky a už 23 – rokov je chatárom na Rainerke.
HORÁM ZDAR!

zdroj: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=1166907553759681&id=100013213422338