Gorali zo Zakopaného putovali za lepším životom

Zamysleli ste sa niekedy nad tým, kde siahajú Vaše korene? Korene Vášho rodu? Odkiaľ pochádzate? Možno pre tých mladších to teraz zaujímavé nie je, no ako roky prichádzajú, človek sa občas zamyslí nad tým, kde a ako žili jeho predkovia. A tiahne ho to na miesta, na ktorých možno nikdy nebol, no keď tam prišiel, vedel, že tu je doma. A k tomu majú gorali jedno krásne príslovie: „ Vlka tiahne do lesa.“
Písal sa približne rok 1900, keď v poľskom meste Zakopané boli na život nesmierne ťažké podmienky. Nielen chudoba, ale i hlad a zima drvila svojich obyvateľov, goralov.
Medzitým na slovenskej strane, v dedinke Duplín neďaleko Stropkova bol kňaz, ktorý mal v tom období málo veriacich a celkovo obec bola málo osídlená. A keďže poznal kňazov v Zakopanom ,vybral sa tam so žiadosťou, aby sa niektoré rodiny presťahovali na Slovensko.
V poľskom meste Zakopane, ktoré je akýmsi nepísaným sídlom goralov bol za najstarší goralský rod považovaný rod Gonšenicov, ktorý siaha až do roku 1530. A práve potomkovia tohto rodu sem do regiónu, do Duplína prišli za lepším životom okolo roku 1900. V tom období prišlo len do samotnej obce Duplín viac ako 20 goralských rodín, okrem rodiny Gonšenicovej to bola napríklad i rodina Pabinová, Stašeľová, Jendroľová, Garaľovská a ďalšie. Títo žijú i tu v regióne spolu s ďalším goralským rodom Palubovcov, konkrétne Pavol Paluba z Haligoviec, ktorý už viac ako 10 rokov žije spolu so svojou rodinou v Novej Kelči, kde prevádzkuje penzión Goral, Lizákovcov, presnejšie František Lizák z Lendaku, bača, ktorý žije so svojou rodinou v Stropkove a ďalšími, ktorí sú tak, ako všetci gorali hrdí, dobrí a statoční ľudia. Viacerí potomkovia goralov sú nielen v okrese Stropkov, ale i Svidník, Bardejov, či Vranov nad Topľou a i to je dôkazom toho, že doterajšie pomyselné hranice toho, kde žijú gorali je potrebné posunúť aj ďalej smerom na horný Šariš, horný Zemplín.
Znakom toho, že gorali žijú i v tomto regióne je i Prehliadka goralského folklóru, ktorá sa koná vo Svidníku a v tomto roku sa bude konať jej 3. ročník v nedeľu 17.11.2019.