Heligónka na Bani zožala úspech

V sobotu 14. septembra sa na Bani v stropkovskom okrese uskutočnilo podujatie pod názvom Heligónka na Bani. Pre prítomné publikum si organizátori pripravili bohatý kultúrny program vytvorený z ukážok folklóru, ale i tradičných piesní z rôznych regiónov Slovenska.

O tom, že toto podujatie malo úspech, svedčí aj fakt, že približne 400 návštevníkov odmenilo všetkých účinkujúcich veľkým potleskom. Podujatia sa zúčastnilo zoskupenie pod názvom Krakovské kvarteto zo Strečna, ktoré tvorí otec a jeho tri ratolesti. Tí prostredníctvom heligónky zahrali aj známu modernú pieseň Aleluja, ale i mnohé ďalšie. Prítomní sa tešili aj vystúpeniu malého Samka Reitera zo Stropkova. Na podujatí sa predstavil i známy heligónkar, goral a spevák František Lizák spolu so svojou rodinou. Zahrali a zaspievali známe goralské piesne, ktoré zožali u publika obrovský úspech.

Moderovania podujatia sa zhostila i dobre známa moderátorka Katka Strojná, ktorá na RTVS moderuje reláciu Kapura.

„Podarilo sa nám dostať účinkujúcich z celého Slovenska do jednej nádhernej miestnosti kultúrneho domu v obci Baňa. Prítomní v sále mali možnosť vidieť a počuť spev a hru na nádherný hudobný nástroj heligónka, ktorý ale v našom regióne nie je veľmi často počuť. Sme nesmierne radi, že sa zišli speváci a skvelí muzikanti, kde zazneli piesne z Čierneho Balogu, Detvy, Oravy, Strečna, Kokavy nad Rimavicou, Lendaku, ale aj Prešova a okolia Stropkova.“ – priblížil spoluorganizátor podujatia Martin Gonšenica.

„Spoločenskú miestnosť sme pripravovali za pomoci domácich poslancov obecného zastupiteľstva, ktorí prispeli tým, že každý priniesol z domu niečo staré, či už to boli kolesá z voza, drevené hrable, pluh, ale i kroje či vyšívané obrusy. Samotná výzdoba bola v réžii našej spoluorganizátorky Rozálie Fuzériovej, ale, samozrejme, i Slava Rapáča a mojej taktiež. Malo to svoje čaro, keďže všetky staré veci dýchajú históriou. Keďže máme radi folklór a všetko, čo je s tým spojené, je ľahšie nájsť inšpiráciu. Ak sa to prítomným páčilo, sme veľmi radi,“ dodal Martin Gonšenica