Na slovíčko s Michalom Bekešom

Goralský expres, najrýchlejší a najúspešnejší slovenský rýchlostný lyžiar, rodák zo Ždiaru, hrdý goral. To všetko je piaty najrýchlejší lyžiar na svete, 30 ročný Michal Bekeš, ktorý Slovensko reprezentuje v upravenej kombinéze s goralským motívom. Pre našu webovú stránku gorali.info nám Michal prezradil mnohé zaujímavosti nielen z oblasti lyžovania, ale nazreli sme trochu i do jeho súkromia.

Michal, ako si sa dostal k lyžovaniu? „Detstvo som prežil na Slovensku v podtatranskej dedinke Ždiar. Zimné športy mi učarovali už ako dieťaťu, čo ma viedlo najprv k bežeckému lyžovaniu, potom aj k ostatným disciplínam. Začal som štartovať v slalome a obrovskom slalome na lokálnych pretekoch, ale aj na Slovenskom pohári a pretekoch FIS. Ako 18 – ročný som založil lyžiarsku školu SpeedSki School a o rok neskôr som sa na 3 roky stal zakladateľom a trénerom lyžiarskeho klubu v Ždiari, kde som sa venoval 25 mladým lyžiarom. . Od detstva som sa venoval obráku aj slalomu, hoci ma to nikdy nechytilo za srdce v pravom slova zmysle. Zároveň som však vyhľadával všetky preteky v okolí, vtedy ich nebolo až tak veľa. Objavil som Red Bull Homerun, ktorý sa v roku 2009 konal v Poľsku na Kasprowom Wierchu, bol to extrémny 7-kilometrový zjazd. Cítil som, že toto je ono, tá rýchlosť a adrenalín. Tieto preteky ma utvrdili v tom, že by som sa chcel venovať skôr rýchlostným disciplínam.“- priblížil v úvode Michal

Medzi Michalove najväčšie úspechy patrí 6. miesto vo FIS Svetovom pohári Speedski vo francúzskom Vars. Celosvetovo sa mu v pretekoch, v ktorých ide o prekonávanie svetových rýchlostných rekordov, podarilo s rýchlosťou 223,464 km/h skončiť ako piaty najrýchlejší muž sveta. Rovnako sa teší aj zo slovenského národného rekordu, ktorý vytvoril v roku 2016 v Lomnickom Sedle.

Čomu vďačíš za úspechy, za to, kde si? „Najmä vlastnej vytrvalosti a odhodlanosti, pretože začiatky boli veľmi, veľmi ťažké, nielen čo sa týka vybavovania potrebných papierovačiek, ale aj prípravy a nedostupnosti výstroje a materiálov, ktoré bolo veľmi ťažké zohnať, keďže predo mnou o tomto športe Slovensko ešte neslýchalo. Na prvých pretekoch sme sa už zoznámili s pretekármi a zrazu bolo všetko jednoduchšie a jasnejšie. Nešlo by to však bez sústavnej konštantnej podpory mojej manželky, ktorá je mojou trénerkou a najväčšou fanúšičkou, je so mnou na každom svahu, robí mi sherpu a verí v môj talent. Taktiež som veľmi vďačný za podporu všetkým fanúšikom a mojim sponzorom, veľmi si každého z nich vážim, pretože bez nich by to nešlo!“- uviedol Michal Bekeš.

Okrem toho, že je Michal veľmi úspešný rýchlostný lyžiar, je i hrdým goralom. „To, že som goral, mám nielen v krvnom obehu, ale aj v srdci J  Preto som sa bez váhania rozhodol reprezentovať tento kút Slovenska na každých pretekoch, na ktorých sa ocitnem, v mojej pretekárskej goralskej kombinéze, ktorú sme s manželkou spolu navrhli a namaľovali. Je to akože goralský kroj od hora až dole, potlačený na zjazdárskom overale. Dokonca už len ten vzor je taký krásny, že sa ľudia zaujímajú a pýtajú. A ja som rád, že mám kus domoviny pri pretekoch stále na sebe“- uviedol Michal Bekeš.

A keďže sme náš rozhovor pripravovali pre najkrajšími sviatkami roka, pred Vianocami, zaujímalo nás, ako ich trávi. „Vianoce sú u nás tradičné, pokoj, pôst, svätá omša, spoločná príprava jedla, štedrá večera s manželkou a večer v kruhu rodiny. Spomedzi zvykov zachovávame napr. tradičné vianočné jedlá, avšak tento rok po vážnych zdravotných problémoch sme prešli na zdravšiu prílohu k rybe 😊, krájame jabĺčko, lámeme oblátky, natierame si med na čelá a jeme cesnak.“- uzavrel Michal Bekeš, piaty najrýchlejší lyžiar na svete a goral srdcom i dušou.

rf